Questions fréquentes

Elektrische auto's

Electric vehicles can be charged at home by directly connecting them to your home electrical installation. There is a possibility to buy systems which will enable a much faster charging of your vehicle. (WallBox).

Het elektrisch voertuig kan thuis rechtstreeks aan het elektrisch thuisnetwerk opgeladen worden.  Er bestaan systemen om het opladen te versnellen (WallBox).

U kan uw voertuigen aan openbare laadpunten opladen. Deze vind je op openbare parkings, aan winkelcentra of gewoon langs de weg. Om de laadpunten te vinden kan je gebruik maken van een applicatie zoals ChargeMap die je, afhankelijk van waar je je bevindt, de dichtstbijzijnde laadpalen aangeeft

De laadtijd wordt enerzijds beïnvloed door het afgegeven vermogen van het laadpunt en anderzijds van het type kabel dat wordt gebruikt. Hoe hoger het vermogen, hoe korter de laadtijd. Herladen kan aldus schommelen tussen een aantal uren via een stopcontanct thuis tot een tiental minuutjes op een krachtig laadpunt.

De constructeurs publiceren een autonomie op basis van testen met duidelijke criteria, die het gebruik van het voertuig in het alledaags leven niet altijd volledig weerspiegelen. Daardoor bestaat er een verschil tussen de officiële autonomie en de werkelijke autonomie.

De werkelijke autonomie bedraagt ongeveer 80% van de officiële autonomie.

Elektrische voertuigen hebben geen motor en hebben minder mechanische onderdelen,  waardoor tal van onderhoudswerkzaamheden overbodig zijn. Algemeen wordt aangenomen dat de onderhoudskosten 25% lager liggen dan die van een conventioneel voertuig.

Toch is het belangrijk te melden dat sommige fabrikanten een regelmatige controle van de staat van de batterij eisen.

De elektrische auto heeft geen brandstoftank noch een verbrandingsmotor,  maar wel een elektrische motor die wordt aangestuurd door een elektronische besturingseenheid in combinatie met een batterij. De elektrische motor heeft tal van voordelen : lagere onderhoudskosten en veel goedkopere brandstof in vergelijking met de traditionele brandstoffen,  100% stille werking, aangenaam rijgedrag en uitstootvrij tijdens het rijden.

Dit soort voertuig is gebaseerd op de elektrische auto maar er werd een traditionele verbrandingsmotor toegevoegd.  Deze motor dient om de batterij op te laden door de branstof in elektriciteit om te zetten. Dit biedt het voordeel te kunnen genieten van een elektrische actieradius en de actierradiusvergroter te kunnen gebruiken voor langere ritten.

De steunmaatregelen hangen af van de regio. In Vlaanderen kan de staatsteun oplopen tot 4000 euro afhanklijk van de cataloguswaarde van de auto,  BTW inbegrepen maar exclusief opties.

In Vlaanderen zijn de belastingen gratis terwijl ze in Brussel en Wallonië geplafonneerd zijn tot het minimumbedrag van 61,50 euro voor de BIV en 77,35 euro voor de JVB.

Daarnaast kunnen bedrijven hun elektrisch voertuig 120 % aftrekken en indien de werkgever je een bedrijfswagen ter beschikking stelt, weet dan dat je voordeel van alle aard (VAA) verlaagd wordt aangezien het EV geen CO2-uitstoot heeft.

De elektrische voertuigen zijn vaak samengesteld uit meerdere in serie gemonteerde accumulatoren. Een tractiebatterij benut door het elektrisch voertuig accumuleert en verdeelt de elektriciteit afhakelijk van het gebruik van de gas- en rempedaal door de bestuurder.

Hybride auto's

Het hybride voertuig combineert een verbrandingsmotor met een elektrische motor. Deze tweede motor recupereert de kinetische energie om die te gebruiken tijdens het versnellen, het vertrekken of in het stadsverkeer.

Het is belangrijk te weten dat deze elektrische motor niet in een stopcontact opgeladen kan worden. De energie wordt enkel gerecupereerd tijdens het stoppen en het vertragen.

De oplaadbare hybride auto is een hybride waarbij de elektrische motor groter is en die met een permanente connector is uitgerust, waardoor de batterij rechstreeks via het elektrisch netwerk kan worden opgeladen.

Dit laat toe enkele tientallen kilometer volledig elektrisch te rijden zonder één druppel brandstof te vebruiken.  Deze actieradius volstaan normaliter om het merendeel van de dagelijkse ritjes te doen.